Flytte båtlån (Guide 2024)

Flytte båtlån

Ønsker du å flytte ditt båtlån til en annen bank for bedre vilkår? I Norge er det flere banker som tilbyr båtlån. I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom prosessen med å flytte båtlån, enten det er sikret eller usikret, og de viktige faktorene du må vurdere for å sikre at du får de beste betingelsene.

Fortsett å lese for å oppdage hvordan du kan spare penger på finansiering av drømmebåten din!

Nøkkelpunkter

 • Du kan flytte båtlånet ditt til en annen bank for å få bedre vilkår.
 • Nordea er en av bankene som tilbyr båtlån, og krever minst 20% egenkapital.
 • Flytting av båtlån kan bidra til å spare penger ved å redusere renter og gebyrer.
 • Finn ny bank, søk om nytt lån, betal av det gamle lånet, og start med betalinger til den nye banken.

Prosessen med å flytte båtlån

Flytting av båtlån innebærer en rekke trinn og prosesser. Denne prosessen kan variere avhengig av om lånet er med eller uten sikkerhet. Hvis man ønsker å flytte et båtlån uten sikkerhet, innebærer dette at man søker om et nytt lån med bedre betingelser, for deretter å bruke dette lånet til å nedbetale det eksisterende båtlånet.

Imidlertid, hvis lånet er med pant i båten, kan det være nødvendig å få tinglyst en ny 1. prioritets skipspant i det nye lånet. I begge tilfeller er formålet med å flytte båtlånet å oppnå bedre lånebetingelser, slik som lavere rente og gebyrer.

Hvordan flytte båtlån uten sikkerhet?

Å flytte båtlån uten sikkerhet kan virke komplisert, men det er faktisk noen få enkle trinn som må følges.

 1. Start med å finne en ny långiver som tilbyr gode betingelser og lav rente på båtlån.
 2. Sørg for at du har all nødvendig informasjon om det eksisterende båtlånet ditt.
 3. Send inn en lånesøknad til den nye långiveren.
 4. Når søknaden er godkjent, vil den nye banken effektuere betalingen av det gamle lånet direkte til den tidligere banken.
 5. Lånet blir dermed overført, og du begynner å betale ned på det nye lånet hos din nye bank.

Hvordan flytte et båtlån med pant i båten?

Å flytte et båtlån med pant i båten krever noen viktige trinn:

 1. Finn først en ny bank – bruk gjerne vår store oversikt over alle båtlån i Norge.
 2. Sørg for at det nye selskapet vil godta båten som sikkerhet – dette kan inkludere nødvendigheten av at båten er registrert i Skipsregisteret.
 3. Sammenlign rentene og betingelsene til det nye selskapet med de du har hos ditt nåværende selskap – søk om gode betingelser og rask behandling av søknaden din.
 4. Hvis vilkårene er bedre, fullfør søknadsprosessen hos det nye selskapet – vær oppmerksom på eventuelle etableringsgebyrer eller termingebyrer.
 5. Når søknaden er godkjent, vil det nye selskapet vanligvis betale ut den gjeldende restgjelden til ditt eksisterende lån – dette frigjør pantet i båten.
 6. Pant i båten flyttes deretter til den nye banken – tinglyst 1. prioritets skipspant sikrer at dine rettigheter beskyttes ved en eventuell tvist.
 7. Fortsett med dine vanlige månedlige innbetalinger til det nye låneselskapet, ikke glem å ta hensyn til eventuelle endringer i betalingsplanen.

Fordeler med å flytte båtlån

Flytting av båtlån kan bidra til vesentlige finansielle besparelser. Reduksjon av renter og kostnader er en avgjørende fordel ved å flytte et båtlån. Lave renter betyr mindre penger ut av lommen hver måned og lavere total lånekostnad.

Enkelheten i prosessen er en annen viktig fordel, spesielt for båtlån uten sikkerhet. Du kan også søke om refinansiering og la den nye banken betale ut det gamle lånet, noe som gir deg økonomisk frihet.

Selv om selve båten blir solgt, vil lånet fortsatt være knyttet til låntaker noe som gir deg fleksibilitet så lenge salgsinntektene brukes til å nedbetale lånet. Flytting av et sikret båtlån er litt mer utfordrende, men det er absolutt mulig å overføre den gamle sikkerheten til den nye banken.

Det er viktig å sørge for at det nye lånet blir betalt ned innenfor samme tidshorisont eller kortere enn det opprinnelige båtlånet for å unngå å betale mer i renter.

Viktige faktorer å vurdere når du flytter båtlån

Å flytte båtlån kan være en smart finansiell strategi, men det er viktig å vurdere blant annet rentenivået, gebyrer og lånebetingelser. Les mer for å få innsikt om disse faktorene og hvordan de kan påvirke din økonomiske situasjon.

Alternativ til nytt båtlån

Det kan være lurt å vurdere andre finansieringsmuligheter enn et tradisjonelt båtlån. For eksempel, en kunde hos Nordea har mulighet til å øke sitt eksisterende boliglån for å finansiere et båtkjøp.

Dette alternativet er ofte berettiget hvis kunden har nedbetalt en betydelig del av boliglånet sitt, eller om verdien på eiendommen deres har økt.

Økning av et eksisterende boliglån for å kjøpe båt kan gi gode betingelser og rask behandling. Det er imidlertid viktig at båten blir forsikret, da dette er en forutsetning for godkjennelse av lånesøknaden.

Muligheten for å øke boliglånet for å finansiere en båt gir kundene en større fleksibilitet sammenlignet med et tradisjonelt båtlån.

Dette bør du tenke på etter refinansiering av båtlån

Etter at du har refinansiert båtlånet, er det flere viktige faktorer å ta hensyn til:

 1. Bekreft at båten fortsatt er forsikret. Forsikring er avgjørende for å holde lånet godkjent.
 2. Hold orden på hvilken bank som nå har pant i båten din. Dette vil være den banken du nå betaler lånet ditt til.
 3. Pass på å ha full oversikt over nye betalingsfrister etter refinansiering.
 4. Sjekk muligheten for økning av boliglån som en alternativ finansieringsmetode.
 5. Husk at boliglån generelt har lavere rentesatser enn båtlån.
 6. Ta kontakt med kundeservice hvis du har spørsmål angående nye lånsvilkår eller betalingsplan.
 7. Hold nøye oversikt over restgjeld etter refinansiering for å unngå uventede utgifter.

Konklusjon

Å flytte båtlån kan være en effektiv metode for å sikre bedre lånevilkår og redusere totale kostnader. Det er viktig å utforske og forstå hele prosessen, veie risiko og fordeler, før du tar en endelig beslutning.

Husk å vurdere alle aspekter, inkludert rentesatser, betalingsbetingelser og eventuelle gebyrer knyttet til det nye lånet. Dette kan hjelpe deg med å ta informerte valg som er i din økonomiske interesse.

Ofte Stilte Spørsmål

1. Hva vil det si å flytte et båtlån?

Det å flytte båtlån er en prosess hvor et eksisterende båtlån blir overført til en annen bank.

2. Hvordan kan jeg søke om å flytte båtlån?

Du kan søke om å flytte båtlån ved å sende en søknad på nett via mobiltelefon eller datamaskin og signere denne med BankID.

3. Hvordan blir en båt finansiert gjennom boliglånet?

Båten kan finansieres gjennom boliglånet ved at beløpet for lånet legges til det eksisterende boliglånet. Båten registreres i Skipsregisteret og vanligvis settes det salgspant i båten.

4. Hva skjer med forsikringen når jeg flytter båtlån?

Når du flytter båtlån, må båten kaskoforsikres. Dette er en type full kaskoforsikring som dekker skader på egen båt i tillegg til ansvarsforsikring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *